U bent hier:

Onderzoek zelfcensuur in hoger onderwijs en onderzoek

28/06/2023

Het Ministerie OCW is een onderzoek gestart naar zelfcensuur in het hoger onderwijs en onderzoek in Nederland. Onder academische zelfcensuur wordt in dit onderzoek ‘het aanpassen van gedrag en uitingen binnen onderwijs en onderzoek als reactie op (verwachte of ervaren) externe druk' verstaan. In het onderzoek gaat het dan om het niet willen onderzoeken van bepaalde onderwerpen. In het onderwijs kan gedacht worden aan het niet meenemen van bepaalde onderwerpen in het curriculum of het niet bespreken van bepaalde onderwerpen in de les.  

Als onderdeel van dit onderzoek voert Technopolis een open consultatie uit onder wetenschappers, onderwijzers en docenten. Het doel is hen de mogelijkheid te geven hun ervaringen en beleving van academische zelfcensuur te delen. Dit helpt de onderzoekers om de werking, vormen en gevolgen van zelfcensuur te verkennen. De secretaris van de Vereniging van Lectoren zit in de stuurgroep van dit onderzoek. Het bestuur is van mening dat het goed is als lectoren zich bewust zijn van de mogelijkheid dat zelfcensuur optreedt. Alleen al voor de bewustwording is het handig de vragenlijst door te nemen. Daarnaast ondersteunt het bestuur van de VvL het onderzoek vanuit de doelstelling lectoren in Nederland duidelijk te positioneren binnen praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Omdat lectoren met hun werkzaamheden maatschappelijke impact en doorwerking vergroten, zal zelfcensuur een steeds groter onderdeel worden van de professionaliteit van de lector.

Onderaan dit bericht staat een inleidingen en een URL Link voor de open consultatie die via sociale mediakanalen of websites van externe organisatie gedeeld kunnen worden.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

In opdracht van het ministerie van OCW doet onderzoeksbureau Technopolis onderzoek naar academische zelfcensuur in het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. Doel van dit onderzoek is om de prevalentie, oorzaken, vormen en gevolgen van academische zelfcensuur in de Nederlandse wetenschap en hoger onderwijs in kaart te brengen.

Als onderdeel van dit onderzoek voeren we een open consultatie uit zodat onderzoekers, docenten en studenten in het hoger onderwijs anoniem hun ervaringen kunnen delen.

Dit onderzoek naar academische zelfcensuur komt voort uit een motie van de Tweede Kamer. Het doel van het verkennende onderzoek is om de prevalentie, oorzaken, vormen en gevolgen van academische zelfcensuur in de Nederlandse wetenschap en hoger onderwijs in kaart te brengen. Deze open consultatie loop tot en met 14 juli 2023.

Bent u onderzoeker, docent of student aan een universiteit of hogeschool en heeft u ervaringen die relevant zijn voor het onderzoek die u anoniem met ons zou willen delen, klik dan hier.

Met dank voor uw tijd en vriendelijke groet,

Het Technopolis onderzoeksteam

Note: indien de embedded URLs hierboven niet werken, kunt u deze link gebruiken: https://technopolisgroup.limequery.org/692343?lang=nlD