Foto's van evenementen

Themamiddag ius promovendi

Gemaakt op: 30 november 2017

Net als vorig jaar ‘pakte de VvL ook deze keer de ruimte’ met een themamiddag op het SIA-congres. Na een inleiding van Welmoed van der Velde en Jeroen Boomgaard gingen de ca. 25 deelnemers met elkaar in conclaaf op de thema’s ‘kwaliteit van de aanvraag’, ‘bloed, zweet & tranen’ (c.q. hoe verloopt het proces tijdens de bulk van het onderzoek), ‘boekje’, en ‘anderssoortige producten’ (c.q. in hoeverre kunnen de onderzoeksproducten in andere vormen dan een dissertatie worden vastgelegd).

In de plenaire terugkoppeling werden onderwerpen naar voren gebracht als de relatie met universiteiten, o.a. hoe de promotiefee al dan niet wordt verdeeld, in hoeverre er beleid is t.a.v. het post-promotie-traject van collega’s, de relatie met onderwijs, en in hoeverre HBO-master studenten daadwerkelijk klaar zijn voor een onderzoekscarrière.

Een belangrijke vraag die ook in de ALV terugkeerde was niet zozeer hoe het ius promovendi georganiseerd zou moeten worden - er zijn talrijke werkbare ervaringen en de verbeterpunten hebben de aandacht van de betrokkenen-, maar óf het HBO een ius promovendi zou moeten willen. Hier zijn fervente voor- en tegenstanders van, ook binnen de vereniging. Een volgende themamiddag zal erop gericht zijn om de argumenten voor en tegen duidelijk in kaart te brengen en te onderzoeken of de vereniging op dit thema duidelijk stelling kan nemen.

Realisatie: verenigingenweb